INNOVÁCIÓ: LENDÜLET A FEJLŐDÉSBEN

 

 

 

 


 

         
 
GreenRuBBeR projekt
 

2013. május 31-én lezárásra került az

Elasztikus anyagú hulladékok – elsősorban gumik – újrahasznosítása magasnyomású folyadéksugaras mikro-robbantással című, EUROSTARS_HU_07-1-2010-0079 számú

 projekt.

 
Cégünk környezetvédelmi területen is dolgozik, így a gumihulladékok újrahasznosításához “hidraulikus robbantásos eljárást” dolgozott ki. Ez alkalmas elasztikus anyagú, mikroporózus szerkezetű részecske előállítására, amely nyersanyagként is hasznosítható.

A gumihulladékok újrahasznosítása fontos probléma, mivel a világon évente 800-900 millió darab gumiabroncs használódik el, és közel ennyi új gumi kerül éves szinten eladásra.

A jelentős mennyiségű elasztikus hulladékot jelenleg többnyire őrléssel dolgozzák fel, mely eljárás legnagyobb hátránya, hogy az őrlés során keletkező hő a granulátum felületének oxidációját eredményezi. Az oxidációs bevonat megakadályozza az újrahasznosított granulátum alapanyagként történő bedolgozását, így az csak adalékanyagként hasznosítható (néhány %-ban), és így is csak abban az esetben, ha az elasztikus anyag és a gumi-granulátum összekeverésekor a granulátum felületét megfelelően kezeljük.
 

A logóra kattintva megismerkedhet a technológia részleteivel és az őrlés folyamatával.

 


A világon már ismert magasnyomású folyadéksugaras technológia (UHPWJ) alkalmazásával a MICRO EUROPE Kft. szakemberei kifejlesztették a magas nyomású folyadéksugaras micro-robbantásos technológiát (későbbiekben MBHW), amely alapján a GreenRuBBeR Projekt keretében elkészítésre kerül egy prototípus őrlőberendezés.

 Az új eljárással az elasztikus hulladékok sokkal hatékonyabban őrölhetők és a granulátum oxidréteg nélküli speciális felülete sokkal nagyobb, mint amit a jelenlegi eljárásokkal elérhetünk. Ezekkel a javult feltételekkel biztosítható, hogy az őrléssel visszanyert gumiszemcse alapanyagként használható granulátummá váljon (5-50 %-ig) az olyan elsődleges anyagok mellett, mint a gumi és thermoplasztikok.

A micro-robbantásos technológiát bemutató filmet itt tekintheti meg.

A projekt kidolgozására a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával került sor az EUROSTARS_HU_07-1-2010-0079 számú támogatási szerződés keretében.

Ezzel az új eljárással a hulladék őrlése környezeti hőmérsékletben történik anélkül, hogy hő fejlődne a granulátum felületén. Az őrlési folyamat magasnyomású folyadéksugárral történik, mely behatol a képlékeny anyagba és ott mikro-robbantást idéz elő. Az ezzel az eljárással előállított szemcsének nagy, speciális és oxidmentes fajlagos felülete képződik, így ezek a szemcsék bedolgozás során, további különleges felületkezelés igénylése nélkül, aktívan tudnak részt venni a többi anyaggal történő összekeverés során.
A magasnyomású folyadéksugaras mikro-robbantásos technológiával a használt gumiabroncs szelektíven (futófelület, oldalfelület, butyl, stb.) kerül feldolgozásra mikroszemcsés gumi-őrleménnyé normál hőmérsékleten, mechanikai aprítás nélkül, miközben az acélkord tisztán (gumimentesen), vágás nélkül kinyerhető.

 
A gumiabroncs a futófelületi gumiréteg leválasztása után

 

 

 


Potenciális felhasználók

A termék, kiemelkedően nagy kémiai aktivitása miatt, ideális „intelligens” alapanyaga lehet mind gumigyáraknak, mind a műanyag iparnak. Minden kombinációnál alkalmazható különleges előkezelés nélkül. Stabil kémiai kötést (polimer mátrix) alkot az alapanyaggal még 40-50 % adagolásnál is.

A projektpartnerek által összeállított és a projekt eredményeit bemutató weboldal: http://www.green-rubber.eu