INNOVÁCIÓ: LENDÜLET A FEJLŐDÉSBEN

 

 

 

 


 

         
           
           
 

 
           

    EGYEDI FEJLESZTÉSEK

         
           

 
 
 

FORCYL FORGÓKAMARÁS TERMÉKCSALÁD


A FORCYL forgókamarás szabadalomcsalád alapján kifejlesztett új, korszerű elven működő áramlási berendezések a mezőgazdaság és ipar területén igen széles körben használhatóak többféle kiviteli formában.

Minden kiviteli forma közös működési alapelve az axiális átömlést biztosító kamara és orsó kialakítása és mozgása. A két fő elem csavart sokszögprofilú és saját tengelye körül forog.

E profilok között forgás közben változó térfogatú terek keletkeznek, amelyek axiális mozgást végeznek.


 

 

klikk

Az alapkivitel
 

   
SZIVATTYÚK   SUGÁRHAJTÓMŰVEK HIDROMOTOROK
 
A FORCYL többcélú berendezések az axiális átömlésű, térfogat kiszorítású szivattyúk csoportjába tartoznak, kiválóan alkalmasak különböző sűrűségű, egynemű ill. gázzal, vagy szilárd elemekkel kevert folyadékok és tisztán gáznemű közeg szállítására.
Szivattyúk

A forgókamarás szivattyúk kialakíthatók a meghajtó villanymotorok tengelyében amikor a szállított hideg közeg intenzíven hűti a forgórészt.
A villanymotoros kivitelnél elmarad a külön keret és áthajtó rendszer. (Lásd jobbra.) E kiviteli forma igen előnyösen használható öntözésnél és bányaszivattyúzásnál.

A forgókamarás szivattyú háza
 

Minden termék alapeleme az orsó
 
A működési elv biztosította előnyök:
- a hatásfok javul, elmaradnak a az örvénylési, iránytörési veszteségek,
- nagy viszkozitású anyagok szállítása,
- érzéketlenség a szállítandó közeg halmazállapotára, pl. gáztartalmú folyadék,
- kémiai - vegyi hatással szemben ellenálló anyagválasztási lehetőség,
- szilárd szemcsével kevert közeg szállítása,
- a perdületmentes haladás következtében fellépő nagyobb áramlási sebesség.


 

 

Szivattyú külső meghajtással

 


Működő alkatrészek megfelelő anyagpárosítása következtében a  FORCYL berendezések speciális körülmények - kémiai, vegyi hatás, magas hőmérséklet – esetén is előnyösen használhatók.
 


 

SUGÁRHAJTÓMŰVEK

A hajózásban teljesen új lehetőséget teremt a FORCYL vízsugárhajtómű.
Az újdonság abban van, hogy a vízvonal alatt elhelyezett fúvóka a fordulatszámmal arányosan, nagysebességű és perdülésmentes vízsugarat lövell ki, amelynek a reakcióereje szolgáltatja a hajtóerőt.
A FORCYL hajtóműben a vízsugarat egy különlegesen kiképzett forgókamara és orsó állítja elő, amelyek azonos irányban, de nem azonos fordulatszámon forognak.

 Sugárhajtómű a hajózásban
 

A forgó elem között a víz úgy halad keresztül, hogy nem örvénylik, hanem folyamatosan tengelyirányban halad a fúvóka felé. A kilépő oldalon ugyancsak örvénymentesen hagyja el a víz a fúvókát. A hajtóműből kilépő víztérfogat mennyisége a fordulatszámmal arányosan változtatható.
 


 
A különleges kialakítás folytán a hajtóműben keletkező minden erő a hajtást szolgálja, így hatásfoka a hagyományos konstrukciókhoz képest jobb. A hatásfok javulását segíti továbbá hogy örvénylési veszteség nem lép fel.
Nagy előnye a hajtóműnek, a rendkívül jó manőverezési képessége és sokoldalúsága. Amennyiben a vízsugár útjába forgó eltérítő elem kerül beépítésre, úgy a vízi jármű irányváltoztatása 0 – 360° között megoldható. Kisebb teljesítményű vízi járműveknél a hajtómű a kilépő fúvókákkal együtt forgathatóvá szerelhető.
 

Műszaki adatok:

Az eddigi tapasztalatok és mérések alapján a gyártmányfejlesztés során a biztosítható műszaki paraméterek:
 

 

Műszaki adatok

Meghajtó motor űrtartalma

750-1000 cm3 250-500 cm3
A meghajtó motor teljesítménye kW 40 20
A vízsugárhajtómű fordulatszáma 1/min 4000 3000
Vízszállítás l/min 33 25
Belépő diffuzor átmérő mm 45 45
Kilépő fúvóka átmérő mm 30 30
Nyomómagasság a forgókamarában bar 11,4 6,4
A vízsugár sebessége km/h 170 126
Tolóerő kp 114,6 64,4
Csónaktest sebessége túra siklótest esetén km/h 80 60
A vízsugárhajtómű hatásfoka % 64 64
A vízsugárhajtómű hossza mm 950 950
 

 

 

A FORCYL vízsugárhajtómű kialakítása és széles tartományban változtatható fordulatszáma (10 – 10 000/perc) miatt mindenfajta vízi járműnél alkalmazhatóvá teszi: a nagy tengeri hajóktól a sportcélú kishajókig, vagy sekély merülési hajóktól a mély merülésűekig.
 


HIDROMOTOROK

 

A Moineau típusú hidrosztatikus motorok stratora acélcsőbe vulkanizált alakos spirál elasztomer. Az elasztomer vastagságának eltérése miatt működés során kedvezőtlen anyagkifáradás jelentkezik, ami üzemzavart okoz és jelentősen csökkenti a motorok élettartamát.

Eltérő vastagságú elasztomer Egyenvastagságú elasztomer
   

Cégünk az új típusú motor gyártástechnológiáján alapuló technikával és berendezésekkel képes az acélház furatának alakos előmunkálására, melynek következtében lehetőség van közel egyenvastagságú elasztomer vulkanizálására. Ezzel a kedvezőtlen kifáradás veszélye kisebb, a motor élettartama megduplázható!
 

A szivattyúk és motorok strator - kamara kialakításának lehetőségei:

 
1: 2 3 : 4 5 : 6 7 : 8 9 : 10

 


 

TALPI FÚRÓMOTOR  -  EDM
 

Cégünk a Smith International Inc. céggel közös fejlesztés keretében új típusú talpi fúrómotort fejlesztett ki, amely képes magas hőmérsékleten és agresszív közegben is dolgozni.
Az új mélyfúró motor ugyanúgy pozitív térfogat kiszorítású mint a Moineau típusú motorok, de a profilkialakítása eltérő, mégpedig ciklois felületű. Az „állórész” (kamra) az új típusú motornál forog, mégpedig a rotorral (orsóval) egyező irányban, de eltérő szögsebességgel.
Mind a kamra, mind az orsó acél anyagból készül, így a motor semmilyen elasztomer anyagot nem tartalmaz, tehát érzéketlen a bármilyen gáz, vagy kémiai anyagot tartalmazó fúróközegre.
 


 

Az új motor alacsony, 100 – 200 f/min, közepes, 300-400 f/min, és magas, 800-1000 f/min. fordulatszám tartományokra egyaránt tervezhető, attól függően, hogy a fúrószerszám típusa mit igényel.
A motor sebessége egyenesen arányos a bemenő folyadékmennyiséggel. A motor forgatónyomatéka egyenesen arányos a motoron létrejövő nyomáseséssel.
Az új motort a profilkialakítása után „Epiciklois Talpi Fúrómotor” –nak EDM nevezzük.
Cégünk kifejlesztette a motor gyártástechnológiáját, megépítette az EDM gyártásához szükséges gépeket és szerszámokat, valamint összeállított egy 6 ½ IN méretű prototípus motort, melyet A Smith International Inc. Houstoni üzemében letesztelt.
 

Igény esetén mintát készítünk, vagy megrendelésükre cégünk a technológiát átadja.
Ugyancsak rendelkezünk a Moineau motorok rotorjainak befejező köszörülési technológiájával is.